• Telegram
  • Like Loading...
    Categories
    Gk questions and answers , Quiz

    GK Questions 2020

    1.Under an agreement With which of the following countries did Subhash Chandra Bose mobilize Indian soldiers, who were included in the Azad Hind Fauj, as prisoners by the Axis Powers?

    Answer- Japan

    1. We hear of two emissaries to the Roman kings, one in the court of Augustus in 27–28 AD and the other in the court of 110–20 AD ————-.

    Answer: Trajan

    1. Guru Gopi Krishna was a master of which of the following dance forms?

    Answer: Kathak

    1. Ms. Bachendri Pal launched a unique campaign to focus on which of the following?

    Answer: Spirit of Adventure

    1. Metals are good conductors of electricity because ———.

    Answer- They contain free electrons.

    1. A thin capillary tube is replaced with another tube of insufficient length, then we look at water ———–.

    Answer – will not rise

    1. Which is the major part of the United Nations which virtually fulfills its object?

    Answer – Trusteeship Council

    1. UNESCO is headquartered at —————.

    Answer- Paris

    1. ‘Kathakali’ may be a folk dance prevalent during which state?

    Answer – Kerala

    1. Which of the following dances is a solo dance?

    Answer: Otten Thull

    READ ALSO : GK Questions 2020

    1. The use of Kharoshthi in ancient Indian architecture is the result of India’s contact with ————.

    Answer- Greece

    1. Vaikhansa Vishnu’s five-fold conception includes ————-.

    Answer – I, III, IV, V and VI

    1. Nageswara Rao is associated with which of the following regions?

    Answer- Motion Pictures

    1. Jaimini Roy was famous?

    Answer- Painter

    1. From the following pairs, choose a pair that does not have the same dimensions in physical quantities?

    Answer – Moment of impulse and force

    1. If two bodies of different mass, initially at rest, are acted upon at the same time by the same force, both bodies achieve the same ———.

    Answer:

    1. Which UN body deals with the population problem?

    Answer: UNFPA

    1. Apart from UK, USA, Germany and Japan, G-7 countries include ————.

    Answer – Canada, France and Italy

    1. In which year was the National Anthem sung for the first time ——-

    Answer – 1911

    1. Thilana is a form ————-.

    Answer: Bharatanatyam

    READ ALSO : GK Questions 2020

    1. The soldiers raised by the emperor but were not paid directly to the kingdom and the place under the charge of mansabdars was known as ————.

    Answer – Dakhili

    1. In which area has ‘han Achan Maharaj’ made his mark?

    Answer: Dance

    1. Take out the scalar amount ———.

    Answer – Pressure

    1. Rectifiers are used to convert —————–.

    Answer – bring current into direct current

    1. The headquarters of the World Intellectual Property Organization (WIPO) is located in ————–.

    Answer: Geneva

    1. ‘Madhubani’, a genre of folk paintings, is popular in which of the following states of India?

    Answer: Bihar

    1. Which country has shared AI-based technology, high-end equipment with AIIMS to help deal with COVID-19?

    Answer: Israel

    1. Which state government started the S Karm Sthal Prakashan ‘scheme to provide soft loan, subsidy to the youth?

    Answer – West Bengal

    1. Crown Prince of which nation gave a USD 25 million commission to expand Unified Champion Schools in 6 countries including India?

    Answer: Abu Dhabi

    1. Which state is going to bring promulgate ordinance to increase punishment for non-compliance of Kovid-19 rules?

    Answer – Odisha

    READ ALSO : GK Questions and Answers on Richest persons in the world

    Categories
    Gk questions and answers , Quiz

    Top Gk questions for June 30, 2020

    Top GK Questions for June 30, 2020

    1. According to Moody’s Global Macro Outlook report for June 2020, there will be a contraction of how much per cent in India’s gross domestic product in 2020?

    2. According to SBI report per capita, income will decline by how much per cent during 2020-21?

    3. Who inaugurated two important Bridges namely Devika and Puneja in Udhampur and Doda districts respectively in Jammu & Kashmir through the virtual platform?Nitin Jairam GadkariJitendra SinghNirmala SitharamanRaj Nath Singh

    4. Which state is set to launch a 100-day employment scheme “Mukhyamantri SHRAMIK Yojna” to enhance the livelihood and security of urban poor?RajasthanHaryanaJharkhandBihar

    5. Who inaugurated a two-day digital conference on the defence & aerospace manufacturing sector Defence Conclave 2020, Gujarat via video conference on 26 June?Shripad NaikNarendra Singh TomarRaj Nath SinghV. Sadananda Gowda

    6. The CCEA has approved an additional investment of how much by ONGC Videsh Ltd towards further development of blocks A-1 and A-3 Blocks of Shwe oil & gas project in Myanmar?$ 100.27 million$ 156.27 million$ 121.27 million$ 234.27 million

    7. Who launched an initiative ‘YUKTI 2.0’ to help systematically assimilate technologies having commercial potential and information related to incubated startups in higher education institutions?Ramvilas PaswanHarsimrat Kaur BadalRamesh Pokhriyal ‘Nishank’Narendra Singh Tomar

    8. Who won the controversial parliamentary election in Serbia?Ana BrnabicAleksandar VucicOliver IvanovicIvica Dacic

    9. Which state introduced the Nishtha Vidyut Mitra Scheme for women empowerment?HaryanaJharkhandMadhya PradeshMaharashtra

    10. Which country’s court ordered the Johnson & Johnson to pay $2.1 billion in damages for causing ovarian cancer by talcum powder?

    11. Who hosted the Russia-India-China Foreign Minister-level virtual conference following the cross border clash between Indian and Chinese troops in Galwan Valley?

    12. 45th edition of Toronto International Film Festival 2020, which is to be held virtually will be held on which dates?September 20-29September 10-19September 1-9September 15-25

    13. Which Bank launched a new product ‘KBL Micro Mitra’ for Micro, Small and Medium Enterprises?Karnataka BankRBL BankTamilnad Mercantile BankJammu & Kashmir Bank

    14. Who has launched the Food Processing Edition of the Exclusive Investment Forum hosted by Invest India?Prakash JavadekarV. Sadananda GowdaNarendra Singh TomarHarsimrat Kaur Badal

    15. Which company has signed an agreement to acquire the 49% of stake in Odisha Power Generation Corporation?Eveready Industries IndiaBallarpur Industries LimitedAdani Power LtdAditya Birla Group

    16. Who launched the Credit Guarantee Scheme for Sub-ordinate debt which is also called the “Distressed Assets Fund-Sub-ordinate Debt for MSMEs” to provide Rs 20000 crore guarantee cover to two lakh MSMEs?Raj Nath SinghNitin GadkariHarsimrat Kaur BadalAmit Shah

    17. Who has launched ‘eBloodServices’ mobile app developed by the ERaktkosh team of C-DAC India for easy access to blood needed for transfusion?Narendra ModiAmit ShahNirmala SitharamanHarsh Vardhan

    18. The International Day of the Seafarer is observed annually on which date as a tribute to the Seafarers and sailors who are essential to global trade and transport?June 25June 23June 24June 22

    19. India asks Pakistan to reduce High Commission staff by how much per cent within a week?

    20. Which country has successfully launched the last Satellite of its BeiDou Navigation Satellite System, which is a rival for the Global Positioning System of the US, to become a major space power?ChinaAustraliaFranceNew Zealand

    21. Which company in partnership with US Gold Currency Inc. and Block fills introduced the world’s first monetary gold-backed US Gold digital currency in India, Gulf Cooperation Council, Middle East and Africa?IBMC Financial Professionals GroupVisionary Related EntertainmentRockwell CollinsMarriott International

    22. Who released the annual TB Report 2020 through a virtual event on 24 June?Nitin Jairam GadkariJitendra SinghNirmala SitharamanHarsh Vardhan

    23. The Cabinet has also approved a scheme for interest subvention of how much per cent for a period of 12 months to all Shishu loan accounts under Pradhan Mantri Mudra Yojana to eligible borrowers?

    24. IMF in the June 2020 update “A Crisis Like No Other, An Uncertain Recovery” of its flagship World Economic Outlook, has predicted that the Indian economy will have how much per cent contraction in 2020?

    25. India has retained and consolidated its position at which number in terms of purchasing power parity (PPP) for 2017?

    26. Pournima Zanane, a licensed coach of which sport who suffered from cancer for the past 2 years passed away at the age of 42 in Pune, Maharashtra?BoxingShootingCricketTennis

    27. Which state has signed an agreement with Reliance Jio TV to benefit around 52 lakh rural students during the COVID-19 pandemic?JharkhandRajasthanHaryanaDelhi

    28. Who released a report titled “Lives Upended How COVID-19 threatens the futures of 600 million South Asian children”?UNICEFECOSOCUNCTADUNEP

    29. Who has been appointed as Chief Secretary of Maharashtra government?Navin VermaSanjay KumarA Gitesh SarmaRuolkhumlien Buhril

    30. Who becomes the 1st female president of Marylebone Cricket Club in 233 years?Clare ConnorMeg LanningMarizanne KappSmriti Mandhana

    Also Read: Current Affairs 2020 For June 09 | Daily Updated Quiz On National & International AffairsGK 2020 Answer

    1. According to Moody’s Global Macro Outlook report for June 2020, there will be a contraction of how much per cent in India’s gross domestic product in 2020?

    Answer- 3.1 %

    2. According to SBI report per capita, income will decline by how much per cent during 2020-21?

    Answer- 5.4%

    3. Who inaugurated two important Bridges namely Devika and Puneja in Udhampur and Doda districts respectively in Jammu & Kashmir through the virtual platform?

    Answer- Jitendra Singh

    4. Which state is set to launch a 100-day employment scheme “Mukhyamantri SHRAMIK Yojna” to enhance the livelihood and security of urban poor?

    Answer- Jharkhand

    5. Who inaugurated a two-day digital conference on the defence & aerospace manufacturing sector Defence Conclave 2020, Gujarat via video conference on 26 June?

    Answer- Shripad Naik

    6. The CCEA has approved an additional investment of how much by ONGC Videsh Ltd towards further development of blocks A-1 and A-3 Blocks of Shwe oil & gas project in Myanmar?

    Answer- $ 121.27 million

    7. Who launched an initiative ‘YUKTI 2.0’ to help systematically assimilate technologies having commercial potential and information related to incubated startups in higher education institutions?

    Answer- Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

    8. Who won the controversial parliamentary election in Serbia?

    Answer- Aleksandar Vucic

    9. Which state introduced the Nishtha Vidyut Mitra Scheme for women empowerment?

    Answer- Madhya Pradesh

    10. Which country’s court ordered the Johnson & Johnson to pay $2.1 billion in damages for causing ovarian cancer by talcum powder?

    Answer- USA

    11. Who hosted the Russia-India-China Foreign Minister-level virtual conference following the cross border clash between Indian and Chinese troops in Galwan Valley?

    Answer- Russia

    12. 45th edition of Toronto International Film Festival 2020, which is to be held virtually will be held on which dates?

    Answer- September 10-19

    13. Which Bank launched a new product ‘KBL Micro Mitra’ for Micro, Small and Medium Enterprises?

    Answer- Karnataka Bank

    14. Who has launched the Food Processing Edition of the Exclusive Investment Forum hosted by Invest India?

    Answer- Harsimrat Kaur Badal

    15. Which company has signed an agreement to acquire the 49% of stake in Odisha Power Generation Corporation?

    Answer- Adani Power Ltd

    16. Who launched the Credit Guarantee Scheme for Sub-ordinate debt which is also called the “Distressed Assets Fund-Sub-ordinate Debt for MSMEs” to provide Rs 20000 crore guarantee cover to two lakh MSMEs?

    Answer- Nitin Gadkari

    17. Who has launched ‘eBloodServices’ mobile app developed by the ERaktkosh team of C-DAC India for easy access to blood needed for transfusion?

    Answer- Harsh Vardhan

    18. The International Day of the Seafarer is observed annually on which date as a tribute to the Seafarers and sailors who are essential to global trade and transport?

    Answer- June 25

    19. India asks Pakistan to reduce High Commission staff by how much per cent within a week?

    Answer- 50%

    20. Which country has successfully launched the last Satellite of its BeiDou Navigation Satellite System, which is a rival for the Global Positioning System of the US, to become a major space power?

    Answer- China

    21. Which company in partnership with US Gold Currency Inc. and Block fills introduced the world’s first monetary gold-backed US Gold digital currency in India, Gulf Cooperation Council, Middle East and Africa?

    Answer- IBMC Financial Professionals Group

    22. Who released the annual TB Report 2020 through a virtual event on 24 June?

    Answer- Harsh Vardhan

    23. The Cabinet has also approved a scheme for interest subvention of how much per cent for a period of 12 months to all Shishu loan accounts under Pradhan Mantri Mudra Yojana to eligible borrowers?

    Answer- 2%

    24. IMF in the June 2020 update “A Crisis Like No Other, An Uncertain Recovery” of its flagship World Economic Outlook, has predicted that the Indian economy will have how much per cent contraction in 2020?

    Answer- 4.5 %

    25. India has retained and consolidated its position at which number in terms of purchasing power parity (PPP) for 2017?

    Answer- 3

    26. Pournima Zanane, a licensed coach of which sport who suffered from cancer for the past 2 years passed away at the age of 42 in Pune, Maharashtra?

    Answer- Shooting

    27. Which state has signed an agreement with Reliance Jio TV to benefit around 52 lakh rural students during the COVID-19 pandemic?

    Answer- Haryana

    28. Who released a report titled “Lives Upended How COVID-19 threatens the futures of 600 million South Asian children”?

    Answer- UNICEF

    29. Who has been appointed as Chief Secretary of Maharashtra government?

    Answer- Sanjay Kumar

    30. Who becomes the 1st female president of Marylebone Cricket Club in 233 years?

    Answer- Clare Connor

    %d bloggers like this: